İleti Yönetim Sistemi (İYS) Nedir? Neden Önemlidir?
İYS Sistemi Nedir ve Neden Önemlidir?
İleti Yönetim Sistemi (İYS), tüm hizmet sağlayıcıların ticari elektronik ileti kaydettikleri veri tabanı sistemi olarak ifade edilebilir. 6563 sayılı Elektronik Ticaretin Düzenlenmesi ile ilgili kanun kapsamında ulusal ticari elektronik ileti yönetim sisteminin kurulması kararlaştırılmıştır. Bununla birlikte Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği, T.C. Ticaret Bakanlığı tarafından bu kapsamda görevlendirilmiştir. Bu noktada ise İYS sistemi nedir konusu merak edilen konulardan birisidir.
Ticari iletişim ve ticari elektronik iletiler ile ilgili yayınlanan yönetmelik uyarınca; pazarlama, promosyon, kampanya, indirim, hediye gibi ticari iletilerin, alıcının onayı olmadan gönderilemeyeceği belirtilmiştir. Bunun yanı sıra izinli olarak gönderilen iletilerde ise alıcıların ret imkânı olmak zorundadır.
İleti Yönetim Sistemi; dijital ortamda alınan izinlerin arşivlenmesi, belgelerin güvenliğinin ve gizliliğinin sağlanması ve bu verilerin gerekli olduğu durumlarda arşivden çıkarılması için önemlidir. Kısaca İYS, tüm bu süreçlerin taraflarca kolaylıkla yönetilmesi için kurulmuş ulusal veri tabanıdır. Bu noktada ise İYS’nin önemi ve amacı merak edilen konular arasında yer almaktadır. Dijizin ekibi olarak bu yazımızda, İYS sistemi nedir ve neden önemlidir gibi konular hakkında merak edilenleri detaylı bir şekilde sizler ile paylaşacağız.
İYS Sistemi (İleti Yönetim Sistemi) Nedir?
Teknoloji sayesinde markaların hedef kitleye ulaşmak için birçok yolu bulunur. Özellikle müşteriye ulaşmanın en kolay yolunun elektronik iletiler olduğunu söylemek mümkündür. Bu nedenle İYS (İleti Yönetim Sistemi), kişilerin gizlilik haklarını korumak için oldukça önemlidir.
İleti Yönetim Sistemi, vatandaşlara elektronik şekilde iletilen yazılı, görsel ve sesli mesajları düzenlemek için geliştirilmiş bir sistemdir. Bunun yanı sıra bu platform, ileti izinlerinin ve şikayetlerinin daha kolay yönetilebilmesi için pek çok kolaylık sunmaktadır. Ayrıca bu sistem, müşteriler için olduğu kadar hizmet sağlayıcılar için de geniş bir saklama alanı hizmeti verir.
İYS Nasıl Çalışır?
Telefonunuza gereksiz iletiler almamak adına e-Devlet üzerinden İleti Yönetim Sistemi’ne giriş yapabilirsiniz. Bu sayede ise hangi firmaların sizi bilgilendirebileceğine dair düzenlemeleri gerçekleştirmeniz mümkün olur. Bununla birlikte vatandaş giriş yaptıktan sonra Ticari Elektronik İleti Yönetim Sistemi sayfasına giderek telefon numaranızı ve e-posta adresinizi kaydetmelisiniz. Ardından karşınıza çıkacak olan “onayları yönet” butonuna tıklamalısınız. Böylece size elektronik ileti gönderen tüm markaları görebilirsiniz.
İYS, firmalar için ileti gönderme işlemini kolaylaştıran bir yönetim sistemi platformu olarak görülür. Bununla birlikte hedef kitlesine daha kolay ulaşmak isteyen markaların da İYS’ye üye olması son derece önemlidir. Ayrıca. Bu sistem, elektronik iletilere izin veren vatandaşları belirledikten sonra tanıtım ve bilgilendirme mesajlarının kişilere ulaşmasına olanak tanır. Bu sayede ise markanın SMS ve e-posta hakkı, bu iletileri almak istemeyen kişiler için gönderilmemiş olur.
İYS’nin amacı nedir?
İYS ile tüm izinler ulusal veri tabanlarında arşivlenir. Böylece veri güvenliği sağlanır. İleti Yönetim Sistemi ulusal veri tabanı ile ileti yönetiminde çözümlenecek problemler aşağıdaki gibidir:
Hizmet Sağlayıcılar için;
1. Arama, mesaj ve e-posta gibi farklı tipte ileti izinlerini yönetmeleri mümkün hale gelir.
2. Alıcılara göndereceği ticari elektronik iletiler öncesinde alması gereken izinleri güvenli bir ortamda arşivleyebilir.
3. İleti Yönetim Sistemi dışında alınan onaylar ve ret bildirimleri, web arayüzü ya da teknik entegrasyon ile sisteme geçer.
4. İYS’ye iletilen onay ve ret bildirimleri, müşterilerin tüm izin hareketleri, her kanal için ayrı kayıt altında olur ve günlük olarak raporlanır.
Alıcılar için;
1. Verdikleri izinleri görüntüleme, onaylama ve reddetme imkânı oluşur.
2. İzinsiz gönderimleri şikâyet ederler.
3. Alıcılar bu izinler için çıkış haklarını diledikleri zaman kullanabilir.
4. Alıcılar, ne zaman, nereden, hangi iletişim kanalı üzerinden hangi hizmet sağlayıcının ticari elektronik ileti göndermesine izin verdiğini tek ekrandan görüntüleyebilir. Bu sayede izinleri ayrıca düzenlemek mümkün hale gelir.
5. Ret hakkı kullanıldığında uygulamada sağlanan filtre ile iletiler alıcılara gönderilmemektedir.
6. Verdikleri onaylar için bildirim iletilir ve talep edildiğinde bu bildirim ile çıkış yapılabilir.
Kamu için:
1. Ticari iletiler, verilen izinler ile İYS üzerinden kontrol edilir ve sadece izin vermiş alıcılara iletilmesi mümkün olur.
2. İleti şikâyetlerini ve şikâyete konu iznin durumunu görüntülemek mümkündür.
3. Web sitesi, kısa mesaj ve çağrı merkezi üzerinden hizmet verilir.
4. Tüm izinleri zaman içinde kayıt altına alma ve güvenli biçimde saklayabilme avantajı olur.
5. Denetleme görevi hatasız ve hızlı yerine getirilir.
İYS Neden Önemlidir?
İleti Yönetim Sistemi (İYS), hizmet sağlayıcıların mesaj ve e-posta gibi iletişim kanalları üzerinden ileti izinlerini arşivleyerek yönetebilmelerini sağlar. Bununla birlikte vatandaşların izinlerini görüntüleyip kaldırabilecekleri bir veri tabanı olarak ele alınmaktadır. Vatandaşlar İYS web sitesinden, mobil uygulamasından ve çağrı merkezinden izinlerini görerek değişiklik yapabilir. Ayrıca izinlerin İYS veri tabanında güncel tutulması, kamu denetleme görevi hızlı ve eksiksiz bir şekilde yerine getirilebilmesi için büyük bir imkân sunar.
İleti Yönetim Sistemi Hakkında Merak Edilenler
İleti Yönetim Sistemi, daha önceki uygulamalarda yaşanan bazı aksaklıkların önüne geçmek için önemli bir sistemdir. Bu alanda Ticaret Bakanlığı kapsamında ulusal bir elektronik ileti yönetim sistemi olarak görülür. Bunun için temel olarak Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği görev alır.
İzinsiz gönderimlerin şikâyet edildiği, izinlerin görülebildiği ve yönetildiği geniş kapsamlı ulusal veri tabanı ile çeşitli aksaklıklara yanıt vermek mümkün hale gelmiştir. Bu şekilde kamu denetleme görevini de başarılı bir şekilde tamamlamaktadır.
Başarılı bir işleyişle beraber yönetim sisteminden yüksek verim almak da mümkün görülür. Ayrıca İYS’yi uçtan uca yönetme imkânı da mevcuttur. Kısacası sistem, farklı kaynaklarda konumlanan verileri tek bir merkeze entegre etmektedir. Bununla birlikte portal içinde farklı kişilere özel yetkilendirmeler yapılması mümkün olur. Sınırsız veri kaynakları için kolay bir şekilde çift yönlü entegrasyon mümkün hale gelir.
İleti Yönetim Sistemi’ne 24 saat boyunca sorunsuz bir şekilde erişim sağlamak mümkündür. Bunun yanı sıra bu sistem ile ticari ileti maliyetlerinde ciddi bir düşüş söz konusudur. Ayrıca hizmet sağlayıcılar, herhangi bir mailin şu anda aktif olup olmadığını sorgulama şansına sahiptir. Böylece günlük izin raporlarını da görüntüleyebilirler.
Alıcılar tarafından gerçekleştirilen izin durumu, hizmet sağlayıcıların kolayca görüntüleyebildiği bir durumdur. Bununla birlikte daha önceden herhangi bir nedenle ret cevabı veren bir iletişim adresi onaylanmış duruma dönüştürülebilmektedir. Tam tersi olarak mevcut kayıttaki onayın kaldırılması ve ret talebine dönüştürülmesi de muhtemeldir. Bir diğer nokta ise izin ekleme veya değiştirme durumudur. İzin ekleme, izin sorgulama, günlük raporlama, marka ve bayi yönetimi gibi işlemler de İleti Yönetim Sistemi’nin kapsamına dahildir.
Dijiizin ekibi olarak bu yazımızda İYS sistemi nedir ve İleti Yönetim Sistemi’nin önemi ile ilgili merak edilen konuları sizler ile paylaştık. Eğer siz de dijital ortamda Açık rıza, Aydınlatma ve ETK metinlerinin hızlı, kolay ve güvenilir bir şekilde zaman damgalı alınıp, ETK metinlerini İleti Yönetim Sistemi’ne aktararak İzini Veri Tabanı oluşturup pazarlama faaliyetlerinizi hukuka uygun şekilde geliştirmek istiyorsanız İleti Yönetim Sistemi iş ortağı lisansına sahip olan Dijiizin’in entegrasyon hizmetlerinden faydalanabilirsiniz. Daha detaylı bilgi alabilmek için sitemizde yer alan iletişim kısmından bizimle iletişime geçebilirsiniz.