Elektronik İleti Yönetim Sistemi Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Son zamanlarda giderek dijitalleşen dünyada markanızı geniş kitlelere duyurmak, ürünlerinizi tanıtmak, mevcut ya da potansiyel müşterilerinize ulaşmak için onları indirimlerden ve kampanyalardan haberdar etmek istiyorsanız, elektronik ileti yönetimi sistemi hakkında mutlaka bilgi sahibi olmalısınız. Çünkü bütün bu işlemleri gerçekleştirerek SMS, elektronik posta ya da telefon ile arayarak insanlara ulaşmak istiyorsanız yasal olarak elektronik ileti yönetim sistemine kaydolma zorunluluğunuz bulunuyor.

Yazımızda ise elektronik ileti yönetim sistemi hakkında bilmeniz gereken konular hakkında en çok sorulan ve araştırılan soru başlıkları ile detaylı bilgiler vermeye çalışacağız.

Elektronik İleti Yönetim Sistemi Nedir?

Elektronik ileti yönetim sistemi nedir sorusuna cevap vermeden önce konuyu daha iyi anlayabilmek için elektronik ileti nedir sorusuna cevap vermek gerekiyor. Elektronik ileti ise en basit tanımı ile gerçek ve tüzel kişilerin bilgilendirme, tanıtım ya da farklı ticari amaçlar için elektronik araçlar üzerinden gönderdikleri ses, veri veya görüntü içerikleri olarak tanımlanmaktadır. Elektronik ileti aynı zamanda son zamanlarda ticari birçok markanın en çok tercih ettiği pazarlama aracıdır. Bu yüzden son zamanlarda gönderimi her geçen gün artan elektronik iletiler bazı durumlarda alıcıları rahatsız edici boyutlara gelmiştir. Bu sorunun ortaya çıkmasıyla birlikte ise 1 Mayıs 2015 tarihinde yürürlüğe giren 6563 sayılı Elektronik Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanunu sonrasında ise 15 Temmuz 2015 tarihinde ise Ticari İletişim ve Ticari Elektronik İletiler Hakkında Yönetmelik yürürlüğe girmiştir. Böylece elektronik iletiler ile ilgili birçok konuda yasal düzenlemeler gerçekleştirilmiştir. Bu düzenlemeler sonucunda ise Elektronik İleti Yönetim Sistemi kurulmuştur.

Elektronik İleti Yönetim Sistemi, ticari elektronik ileti gönderimi yapan gerçek ve tüzel kişilerin alıcılardan aldıkları izinleri tek bir yerde toplamayı ve bütün işlemlerin tek bir sistem üzerinden gerçekleştirilmesini sağlayan web tabanlı bir veri tabanı platformudur. 4 Ocak 2020 tarihli Resmi Gazete ile yürürlüğe giren Ticari İletişim ve Ticari Elektronik İletiler Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik ‘le birlikte ticari elektronik ileti göndermek isteyen bütün tüzel ve gerçek kişiler için Elektronik İleti Yönetim Sistemi’ne kayıtlı olma zorunluluğu getirilmiştir.

Elektronik İleti Yönetim Sistemi Kullanım Amacı

Mevcut veya potansiyel müşterilerine ulaşabilmek için ticari elektronik ileti gönderimi yapmak isteyen ve Elektronik İleti Yönetim Sistemi’ne kayıt zorunluluğu bulunanların en çok merak ettikleri sorulardan biri de bu sistemin kullanım amacıdır. Elektronik İleti Yönetim Sistemi’nin kullanım amacını ise maddeler halinde şu şekilde sıralayabiliriz:

1-    Ticari amaç ile elektronik ileti kullanmak isteyen gerçek ve tüzel kişiler ya da mevzuatta belirtildiği hali ile hizmet sağlayıcılar, söz konusu elektronik iletiyi gönderebilmek için ilgili kişinin yani alıcının onayını almak zorundadır. Aksi halde KVKK kapsamında onayını almadan kendisine elektronik ileti göndermesi hukuka aykırıdır. Elektronik İleti Yönetim Sistemi ise elektronik ileti göndermek isteyen gerçek ve tüzel kişinin alıcıdan aldığı bütün bilgileri ve izinleri saklayabileceği ve düzenlemeleri yapabileceği bir sistemdir. Böylece hizmet sağlayıcının elektronik iletiler ile ilgili bütün işlemleri tek bir ekran üzerinden yapması sağlanır.

2-    Kendisine gönderilen elektronik iletiler ile ilgili işlem yapmak isteyen alıcılar ise Elektronik İleti Yönetim Sistemi üzerinden onay ve ret işlemlerini gerçekleştirebilirler. Örneğin, elektronik ileti gönderebilmesi için daha önce bir markaya onay veren bir kişi Elektronik İleti Yönetim Sistemi’ne giriş yaparak sistem üzerinden onayını redde dönüştürebilir. Böylece söz konusu markanın kendisine tekrar elektronik ileti göndermesini engellemiş olur.

3-    Son olarak Elektronik İleti Yönetim Sistemi’nin bir diğer amacı ise elektronik iletiler ile ilgili şikayetlerin direkt olarak alınması ve hızlı bir şekilde işleme konmasıdır.

Elektronik İleti Yönetim Sistemi Nasıl Çalışır?

Elektronik İleti Yönetim Sistemi’nin sahip olduğu çalışma prensibi, elektronik ileti gönderimi yapmak isteyen gerçek ve tüzel kişilere göre ve söz konusu elektronik ileti için izin veren alıcılara göre farklılık göstermektedir. Hizmet sağlayıcılar açısından çalışma prensibini ele alacak olursak, elektronik ileti göndermek isteyen bütün gerçek ve tüzel kişiler, bütün elektronik ileti izinlerini İleti Yönetim Sistemi’nde saklamak zorundadır. Elektronik ileti gönderim amacı bilgilendirme, ürün tanıtımı ya da hangi ticari amaç ile olursa olsun hizmet sağlayıcı bütün elektronik ileti izinlerini sisteme yüklemelidir. Alıcılar için çalışma prensibine bakacak olursak ise elektronik ileti gönderimi için izin veren bütün alıcılar bu izinleri istedikleri an görüntüleyerek, onaylarını redde dönüştürme hakkına sahiptir. Ayrıca elektronik iletiler ile ilgili bütün şikayetlerini de yine sistem üzerinden kolaylıkla ileterek en kısa sürece çözüme kavuşmasını sağlayabilirler.

Elektronik İleti Yönetim Sistemi Kavramları

Elektronik İleti Yönetim Sistemi’nin hayatımıza girmesiyle birlikte yeni kavramlar da hayatımıza dahil olmuştur. Bu kavramlardan kısaca bahsedecek olursak:

Hizmet Sağlayıcı: Ticari elektronik ileti gönderimi yapan gerçek ve tüzel bütün kişiler hizmet sağlayıcı olarak tanımlanmaktadır. Söz konusu hizmet sağlayıcı ünlü bir ticari marka olabileceği gibi hizmetleri hakkında elektronik ileti göndermek isteyen gerçek kişiler de olabilmektedir.

Alıcı: Ticari elektronik iletileri onun doğrultusunda alan kişiler ise alıcı olarak tanımlanmaktadır. Alıcı, Elektronik İleti Yönetim Sistemi üzerinden verdiği onayları kontrol edebilir, iptal edebilir ya da İleti Yönetim Sistemi üzerinden şikayette bulunabilir.

Entegratör Firmalar: İleti Yönetim Sistemi üzerinden API ile sisteme entegre olan entegratör firmalar, hizmet sağlayıcıların ihtiyacı olan hizmetleri sunan firmalardır. İleti Yönetim Sistemi iş ortağı lisansına sahip olan Dijizin’in de entegrasyon hizmetleri vermektedir.

Dijiizin ekibi olarak bu yazımızda Elektronik İleti Yönetim Sistemi ile ilgili en çok merak edilen konular hakkında detaylı bilgiler vermeye çalıştık. Eğer siz de dijital ortamda Açık rıza, Aydınlatma ve ETK metinlerinin hızlı, kolay ve güvenilir bir şekilde zaman damgalı alınıp ETK metinlerini İleti Yönetim Sistemi’ne aktararak İzini Veri Tabanı oluşturup pazarlama faaliyetlerinizi hukuka uygun şekilde geliştirmek istiyorsanız İleti Yönetim Sistemi iş ortağı lisansına sahip olan Dijiizin’in entegrasyon hizmetlerinden faydalanabilirsiniz. Daha detaylı bilgi alabilmek için sitemizde yer alan iletişim kısmından bizimle iletişime geçebilirsiniz.