Ticari Elektronik İletiler ve İleti Yönetim Sistemi
Ticari Elektronik İleti Yönetim Sistemi
04.01.2020 tarihli Resmî Gazetede yayınlanan Ticari Elektronik İleti Yönetmelik Değişikliği ile Ticari Elektronik İleti Yönetim Sistemi’ne kayıt zorunluluğu getirilmesi birçok ticari işletme için Ticari Elektronik İleti Yönetim Sistemini merak konusu haline getirdi.
Yazımızda ise Ticari Elektronik İleti Yönetim Sistemi hakkında en çok merak edilen konulardan olan Ticari Elektronik İleti Yönetim Sistemi nedir, nasıl çalışır, ticari elektronik ileti içeriği ve ticari elektronik iletinin reddi konuları hakkında detaylı bilgiler vermeye çalışacağız.
Ticari Elektronik İleti Yönetim Sistemi Nedir?
Ticari Elektronik ileti Yönetimi Sistemi en basit tanımı ile hizmet sağlayıcılarının ve alıcıların ticari elektronik iletiler ile ilgili düzenlemeleri yapabilmelerine olanak sağlayan bir veri tabanı olarak tanımlanabilir. Günümüz rekabet ortamında birçok marka hizmetlerini ve ürünlerini tanıtmak, kampanyaları duyurmak, marka ile ilgili bilgilendirme yapmak, indirimleri duyurmak amacı gibi birçok farklı amaç ile mevcut veya potansiyel müşterilerine elektronik cihazlar aracılığı ile ulaşmaya başladılar. Ticari işletmenin, gerçek kişinin veya herhangi bir kurumun elektronik aletleri kullanarak gönderdikleri bu iletilere ise ticari elektronik iletiler adı verildi.
Ticari Elektronik İleti Yönetim Sistemi ise ticari elektronik ileti göndermek isteyen hizmet sağlayıcılarının, alıcılardan aldıkları izinleri tek bir noktada toplayarak, tek bir ekran üzerinden gerekli düzenlemeleri yapmalarına olanak sağlayan bir sistemdir. Ayrıca alıcılar da hizmet sağlayıcılara verdikleri izinleri Ticari Elektronik İleti Yönetim Sistemi üzerinden kontrol edebilir, verdikleri onayı iptal edebilir, ticari elektronik ileti ile ilgili şikayetlerini sistem üzerinden kolaylıkla iletebilmektedir.
Ticari Elektronik İleti Yönetim Sistemi Nasıl Çalışır?
Ticari Elektronik İleti Yönetim Sistemi ile ilgili en çok merak edilen konulardan biri de Ticari Elektronik İleti Yönetim Sistemi’nin nasıl çalıştığıdır. Genel olarak çalışma sisteminden bahsedecek olursak hizmet sağlayıcılar, ticari elektronik ileti gönderebilmek için aldıkları izinleri Ticari Elektronik İleti Yönetim Sistemi’nde saklayarak gerekli düzenlemeleri de sistem üzerinden sağlarlar. Bu durum ticari elektronik ileti izinlerinin güvenilir bir ortamda saklanmasını, bütün izinlerin tek bir hesap üzerinden yönetilmesini sağlamaktadır.
Alıcılar ise Ticari Elektronik İleti Yönetim Sistemi’ne giriş yaparak ticari işletmelere, kurumlara ya da bireylere verdikleri bütün ticari elektronik ileti izinlerini görüntüleyebilmektedir. Gerek duydukları durumlarda bu izinleri sistem üzerinden iptal ederek kendilerine ticari elektronik ileti gönderimini durdurabilirler. Ayrıca ticari elektronik iletiler ile ilgili bütün şikayetleri de yine Ticari Elektronik İleti Yönetim Sistemi üzerinden kolaylıkla yetkililere iletebilir ve hızlıca çözüme ulaşabilirler.
Ticari Elektronik İleti İçeriği
Elektronik Ticaret Düzenlemesi Hakkında Kanun kapsamında elektronik posta, telefon, kısa mesaj hizmeti, otomatik arama makineleri, çağrı merkezleri, akıllı ses kaydedici sistemler ve faks gibi elektronik cihazlar aracılığı ile ticari amaçlar için gönderilen veri, ses ve görüntü içerikli bütün iletiler ticari elektronik ileti olarak tanımlanmaktadır. Alıcılardan ıslak imza veya elektronik ortamda gerekli onayı alan hizmet sağlayıcıları ticari elektronik ileti gönderimi yapabilmektedirler.
Hizmet sağlayıcılar tarafından alıcılara gönderilen ticari elektronik iletinin içeriği ise öncelikli olarak alınan onay ile uyumlu olmalıdır. Alıcıdan alınan onayın da, aydınlatma metni açık ve doğru bir şekilde hazırlanması da son derece önemlidir. Ayrıca ticari elektronik ileti içeriğinde ticari işletmeler için MERSİS numarasına ve ticaret unvanına yer verilmelidir. Söz konusu kısa mesaj ile iletilen bir ticari elektronik ileti ise MERSIS numarasının içerikte yer alması yeterli olacaktır.
Ticari Elektronik İletinin Reddi
Ticari Elektronik İleti Yönetim Sistemi’nin alıcı tarafında sağladığı en önemli faydalardan biri alıcıların sisteme giriş yaparak verdikleri onayları düzenleyebilmesidir. Alıcı, istediği zaman hiçbir gerekçe göstermeden Ticari Elektronik İleti Yönetim Sistemi üzerinden iletinin reddi işlemini gerçekleştirebilmektedir. Hizmet sağlayıcı alıcının verdiği onayı iptal ederek ret bildiriminden sonra 3 iş günü içerisinde kendisine gönderilen ticari elektronik iletiler son bulacaktır.
Dijiizin ekibi olarak bu yazımızda Ticari Elektronik İleti Yönetim Sistemi ile ilgili en çok merak edilen konular hakkında detaylı bilgiler vermeye çalıştık. Eğer siz de dijital ortamda Açık rıza, Aydınlatma ve ETK metinlerinin hızlı, kolay ve güvenilir bir şekilde İleti Yönetim Sistemi’ne aktarılmasını istiyorsanız İleti Yönetim Sistemi iş ortağı lisansına sahip olan Dijiizin’in entegrasyon hizmetlerinden faydalanabilirsiniz. Daha detaylı bilgi alabilmek için sitemizde yer alan iletişim kısmından bizimle iletişime geçebilirsiniz.